blank line

Proposed exterior

Existing exterior

Weaving past and future, light and artifact, view and space 
Inspiration for the Museum renovation is drawn initially from the curved stair at the Swan House, as well as from the movement and free-flowing forms suggested by lace and filigree.  The structure and composition of a classic hoop skirt provides additional inspiration from its potential to combine a simple structure with ornate elegance.  The intention is to draw from traditional inspiration with contemporary twists.  Conceptually, the renovation focuses on cultivating a more inviting and engaging Museum experience by creating more open gallery spaces, allowing ease of circulation, incorporating additional daylight, integrating multiple levels, and extending the experience to views of the surrounding grounds. 
Major improvements to the Museum include the following:           
-re-cladding and adding windows to the upper portion of the Allen Atrium           
 -replacing the existing entryway with new awning, doors, windows and relocating Reception           
-removing and replacing walls and floor finishes throughout           
-relocating the Gift Shop to the current Kennedy Theater space           
-adding a new terrace outside of the Ballroom           
-inserting a mezzanine into the current Metropolitan Frontiers space           
-removing the floor at the Grand Overlook to create an atrium space           
-skylights are added for additional daylight in the galleries           
-built-in benches are provided throughout 
The exterior is clad in Corten steel.  Like the Allen Atrium window treatments, the exterior envelope is derived from plantation shutters.  The new entryway underneath a large, cloud-like awning sweeps guests into the Allen Atrium and directly to Reception.  Upon entering Reception, the Grand Overlook – now the Overlook Atrium—and the grounds come into view. 
From Reception and the Allen Atrium, visitors easily access the centrally-located Rotating Galleries.  Alternatively, the new café, classrooms and Atlanta’s Story Gallery are to the right.  When not discreetly tucked within the walls, large scale sliding panels allow the gallery spaces to be portioned or enclosed for private events. 
Ballroom access now incorporates interaction with and appreciation of the Museum’s Gallery spaces as well as convenience.  The new Lobby/Gallery adjacent to the Ballroom can easily be closed off for larger private events, or guests can spill out and enjoy a new terrace overlooking Reeder Amphitheater. 
The Atlanta Story Gallery features a mezzanine level that adds additional room for display as well as provides a sense of special diversity.   
A flowing grand stair allows for access to the lower level.  The floor and walls of the existing Grand Overlook are removed to create the new Overlook Atrium that entices visitors to the Museum’s café, grounds, Swan House and Tullie Smith Farm while brining in additional natural light.   
Adding to the experience, lightbox skylights are added throughout, and built-in benches throughout provide for guest comfort. 
Lower level offices and the research room affected by the renovation are relocated to the lower right corner – the former location of the classrooms which have been moved to the main level for ease of access.  Lower level reception is now more open and welcoming. 
To make the space as open as possible, the former stair near the freight elevator and the elevator near the café are both removed.  Guests and freight now both use the large central elevator; staff may also access the fire space next to the Ballroom.  A new elevator is added near the gift shop for access to the mezzanine.




Main level plan

Lower level plan